Vårspaning i Gunsta

Idag har Kaninernas undervisning handlat om Carl von Linné i samband med att vi skulle spana efter vårtecken.

Under fruktstunden pratade vi om vad vi redan visste om Linné och flera av barnen refererade då till förra veckans utflykt till Biotopia samt de nordiska djur som vi spanade in vid det besöket. Barnen berättade också att de hade varit på besök på Linnés Hammarby och Botaniska trädgården och att det där fanns massor av växter som Linné hade gett namn.

”Linné gav namn till alla blommor och växter” berättar ett barn för sina kompisar.

Vi lärde oss att Carl från början hette Linneaum och att han fick namnet von Linné när han adlades av kungen för all kunskap som han tagit fram och delat med sig av om växter, djur, stenar och medicin.

Efter att vi läst lite korta fakta om Linné skulle vi själva ge oss ut på en egen exkursion – precis som Linné gjort med sina lärljungar både land och rike runt. Vi nöjde oss dock med en promenad runt Gunsta, under vilken barnen samarbetade fint för att alla kompisar skulle hitta varsin vårblomma (de flesta kunde vi dessutom sjunga en sång om!) – vilka vi sedan bestämde oss för att lägga i press i vårt herbarium.

Flera av barnen hade inte sett herbariumet tidigare så vi fick tillfälle att undersöka och känna på det tillsammans och nu återstår att se vad som kommer hända med blommorna, om ett par dagar får vi se!

Strax innan maten passade vi även på att fördjupa våra kunskaper lite mer kring de växter vi hittat under vår promenad, så som korta fakta med det faktiska namnet och det latinska, samt var i Sverige de finns. Barnen ser fram emot att få testa att skriva på datorn för att få se sin egen text om blomman växa fram, för att tillsammans sedan bli till en egen liten flora.

Läs fler nyheter från förskolan

Språk – tillsammans med Socialtjänstehund

Språk – tillsammans med Socialtjänstehund

                                       ...

Läs hela inlägget

15 februari 2024

Hinderbana – Motorikbana – inte nudda mark

Hinderbana – Motorikbana – inte nudda mark

Godmorgon!   Kärt barn har många namn… Hinderbanan kombinerar pedagogik med lekfullhet. Barnen är själva med och bygger upp hinderbanan...

Läs hela inlägget

15 november 2023

FN-dagen

FN-dagen

Den 24/10 uppmärksammade vi FN-dagen på vår förskola. Vi arbetade med FN och barnkonventionen hela veckan och startade upp arbetet...

Läs hela inlägget

02 november 2023