Vårspaning i Gunsta

Idag har Kaninernas undervisning handlat om Carl von Linné i samband med att vi skulle spana efter vårtecken.

Under fruktstunden pratade vi om vad vi redan visste om Linné och flera av barnen refererade då till förra veckans utflykt till Biotopia samt de nordiska djur som vi spanade in vid det besöket. Barnen berättade också att de hade varit på besök på Linnés Hammarby och Botaniska trädgården och att det där fanns massor av växter som Linné hade gett namn.

”Linné gav namn till alla blommor och växter” berättar ett barn för sina kompisar.

Vi lärde oss att Carl från början hette Linneaum och att han fick namnet von Linné när han adlades av kungen för all kunskap som han tagit fram och delat med sig av om växter, djur, stenar och medicin.

Efter att vi läst lite korta fakta om Linné skulle vi själva ge oss ut på en egen exkursion – precis som Linné gjort med sina lärljungar både land och rike runt. Vi nöjde oss dock med en promenad runt Gunsta, under vilken barnen samarbetade fint för att alla kompisar skulle hitta varsin vårblomma (de flesta kunde vi dessutom sjunga en sång om!) – vilka vi sedan bestämde oss för att lägga i press i vårt herbarium.

Flera av barnen hade inte sett herbariumet tidigare så vi fick tillfälle att undersöka och känna på det tillsammans och nu återstår att se vad som kommer hända med blommorna, om ett par dagar får vi se!

Strax innan maten passade vi även på att fördjupa våra kunskaper lite mer kring de växter vi hittat under vår promenad, så som korta fakta med det faktiska namnet och det latinska, samt var i Sverige de finns. Barnen ser fram emot att få testa att skriva på datorn för att få se sin egen text om blomman växa fram, för att tillsammans sedan bli till en egen liten flora.

Läs fler nyheter från förskolan

Gläntans Fjällnoradag

Gläntans Fjällnoradag

Äntligen var dagen kommen, årets Fjällnoradag! En stor del av dagen går ut på att utforska miljön, naturen och att...

Läs hela inlägget

24 april 2023

Odling på Sjumilaskogens förskola

Odling på Sjumilaskogens förskola

Nu när våren känns som den verkligen är här, vad passar bättre än att så?! De yngsta barnen på Sjumilaskogens...

Läs hela inlägget

14 april 2023

Gläntans skogsdag i Sjumilaskogen, hurra!

Gläntans skogsdag i Sjumilaskogen, hurra!

Idag har vi traskat till vår älskade Sjumilaskog ett stenkast från vår förskola i Gunsta. På vägen till och i...

Läs hela inlägget

14 april 2023