Skördefest i Gunsta

Skördefest…vilket härligt ord! Vi har tagit tillvara på både det vi själva odlat och det som vi i närområdet (Gunsta med skogar) har samlat ihop. Vi har plockat blåbär, aronia och svamp. Vi har odlat tomater, gurkor, morötter, sallad, potatis, vinbär, rabarber, äpplen och jordgubbar som vi tagit reda på och omvandlat till goda smakbitar tillsammans. Vi arbetar bland annat med det globala målet 12: hållbar konsumtion och produktion, på förskolan i år.

Det här arbetet har pågått länge, ända sen i våras, då vi satte alla frön och knölar, gödslade jorden, gav den kompost och vatten hela långa sommaren.

Vi har saftat, syltat, stekt, kokat och bakat. Samtidigt har vi räknat, läst, pysslat, luktat, sett, smakat, hört och känt i alla delar av processerna. Barnen har fått tagit reda på information om hur vi odlar, vad vi kan odla och vad växterna behöver för att växa.

         

Ett stort projekt har tigergruppen haft med potatisen. När vi satte potatisen i våras fick barnen mäta och räkna var potatisen skulle sättas ner, hur många potatisar vi satte och sen göra en gissning, hypotes, vad som skulle hända när vi tog upp potatisen på hösten. Nu när vi skördade den, tog vi upp, jämförde vad vi kom ihåg från i våras när vi satte dem, vad vi trodde det skulle bli av dem och hur mycket det blev. Vi pratade om hur vi brukar äta potatis, vad är gjort av potatis och vad vill vi göra och bjuda våra kompisar på med vår potatis. Vi letade på nätet efter inspiration till maträtter och hittade bland annat potatisgratäng och pommes frites.

                     

Barnens jobb resulterade i en härlig dag med aroniasaft, aroniasylt, aroniapaj, äppelmos, egengjord ketchup, potatischips, potatisgratäng, pommes frites och morotsstavar.

 

Läs fler nyheter från förskolan

Språk – tillsammans med Socialtjänstehund

Språk – tillsammans med Socialtjänstehund

                                       ...

Läs hela inlägget

15 februari 2024

Hinderbana – Motorikbana – inte nudda mark

Hinderbana – Motorikbana – inte nudda mark

Godmorgon!   Kärt barn har många namn… Hinderbanan kombinerar pedagogik med lekfullhet. Barnen är själva med och bygger upp hinderbanan...

Läs hela inlägget

15 november 2023

FN-dagen

FN-dagen

Den 24/10 uppmärksammade vi FN-dagen på vår förskola. Vi arbetade med FN och barnkonventionen hela veckan och startade upp arbetet...

Läs hela inlägget

02 november 2023