Skogsutflykt till Luffarbacken

”Jag ser dig fröken!” (En grundregel när vi är på utflykt.)

Denna förmiddag besöker en grupp från Sjumilaskogens förskola Luffarbacken i Gunsta. De ”gamla” barnen visar de nya kompisarna vad som finns att utforska, vilka vägar som är bra att gå och sedan samarbetar alla barnen för att bättra på kojan – precis som så många Sjumilabarn före dem!

Vi hittar många svampar – men inga ätbara. Vi hittar också många blåa bär, men inte blåbär, utan efter lite forskning får vi reda på att de är bär till örten Getrams – och tyvärr är även dessa giftiga. Tur vi har frukt med oss!

Skogen bjuder på så mycket lärande! Både naturvetenskapligt faktamässigt, språkligt med nya ord, matematiskt genom alla naturmaterial som gärna vill bli utforskade (t.ex. pinnar som är korta, längre och längst, men också hur många sniglar som finns) och framför allt motoriskt, när hela kroppen utmanas att röra på sig, kliva med höga ben, klättra eller balansera. Utöver detta all fantastisk fantasilek som inte på något vis begränsas av styra material (som leksaker).

På väg hit och hem tränar vi på att gå i led, hålla i våra handkompisar, ta hand om våra kompisar, se oss för noga i trafiken och att gå på kanten av vägen.

En sång vi sjunger när vi ser oss för i trafiken får såhär:

”Först så ser vi åt vänster, 

sen så ser vi åt höger, 

sen så ser vi åt vänster igen

– och är det klart kan vi gå över!”

Läs fler nyheter från förskolan

Kaningrupp: Barnets bästa

Kaningrupp: Barnets bästa

KANINGRUPPSTID Idag har Kaninerna haft grupptid och arbetat med barnkonventionen, närmare bestämt artikel 3: ”Barnets bästa ska komma i främsta...

Läs hela inlägget

12 september 2023

Vi kokar rabarberkräm

Vi kokar rabarberkräm

Idag har några av barnen på Ekens avdelning skördat rabarber och äpplen för att koka kräm till mellis. Det krävde...

Läs hela inlägget

22 augusti 2023

Våra namn

Våra namn

Idag har vi på Sjumilaskogens förskola tjuvstartat kaningruppens arbete med barnkonventionen och pratat om att alla barn har rätt till...

Läs hela inlägget

21 augusti 2023