Skogsutflykt till Luffarbacken

”Jag ser dig fröken!” (En grundregel när vi är på utflykt.)

Denna förmiddag besöker en grupp från Sjumilaskogens förskola Luffarbacken i Gunsta. De ”gamla” barnen visar de nya kompisarna vad som finns att utforska, vilka vägar som är bra att gå och sedan samarbetar alla barnen för att bättra på kojan – precis som så många Sjumilabarn före dem!

Vi hittar många svampar – men inga ätbara. Vi hittar också många blåa bär, men inte blåbär, utan efter lite forskning får vi reda på att de är bär till örten Getrams – och tyvärr är även dessa giftiga. Tur vi har frukt med oss!

Skogen bjuder på så mycket lärande! Både naturvetenskapligt faktamässigt, språkligt med nya ord, matematiskt genom alla naturmaterial som gärna vill bli utforskade (t.ex. pinnar som är korta, längre och längst, men också hur många sniglar som finns) och framför allt motoriskt, när hela kroppen utmanas att röra på sig, kliva med höga ben, klättra eller balansera. Utöver detta all fantastisk fantasilek som inte på något vis begränsas av styra material (som leksaker).

På väg hit och hem tränar vi på att gå i led, hålla i våra handkompisar, ta hand om våra kompisar, se oss för noga i trafiken och att gå på kanten av vägen.

En sång vi sjunger när vi ser oss för i trafiken får såhär:

”Först så ser vi åt vänster, 

sen så ser vi åt höger, 

sen så ser vi åt vänster igen

– och är det klart kan vi gå över!”

Läs fler nyheter från förskolan

Språk – tillsammans med Socialtjänstehund

Språk – tillsammans med Socialtjänstehund

                                       ...

Läs hela inlägget

15 februari 2024

Hinderbana – Motorikbana – inte nudda mark

Hinderbana – Motorikbana – inte nudda mark

Godmorgon!   Kärt barn har många namn… Hinderbanan kombinerar pedagogik med lekfullhet. Barnen är själva med och bygger upp hinderbanan...

Läs hela inlägget

15 november 2023

FN-dagen

FN-dagen

Den 24/10 uppmärksammade vi FN-dagen på vår förskola. Vi arbetade med FN och barnkonventionen hela veckan och startade upp arbetet...

Läs hela inlägget

02 november 2023