Gläntans Fjällnoradag

Äntligen var dagen kommen, årets Fjällnoradag!

En stor del av dagen går ut på att utforska miljön, naturen och att utmana våra kroppar genom de grovmotoriska utmaningar som naturen bjuder in till – för såväl stor som liten. Det är tur att vi är skogsvana!

Vi tar oss upp till Käppbacken där vi riggar en färgstig, en sagostig, bokfilt, spelar vårspaningsbingo och spanar in naturen genom våra egentillverkade kikare. Vi tar fram luppar och förstoringsglas och undersöker myrstackar och stigar – vilka det finns massor av här! Vi strösslar lite för att se hur myrorna bär iväg med strössel och lite senare på dagen får vi även se myrorna bära iväg med våra lunchrester…

De äldre barnen har under förmiddagen vandrat vildmarksleden på 4,5km, en spännande utmaning och riktig bragd att klara av när en är 5-6 år! Under vandringen hittade barnen vårblommor (tussilago, blåsippa och vitsippa) och en del djurspår i form av spillning och uppätna kottar.

Mitt under vandringen stannade de även upp för att lyssna på skogen och kunde då höra träden viska med sina prasslande löv. Det var som att träden pratade med varandra, men på olika språk. Det är så roligt att se barnen upptäcka även det där lilla i naturen, ett fint blad de hittar på marken, en liten sten och alla ljuden i skogen. De fortsatte att lyssna på naturen och där var den igen, den där hackspetten som de känt följt dem sen starten av vandringen… De hade med sig lunch och stannade till för att äta den under vandringen och anslöt sedan till oss andra lagom till vilan och sagostigen vid Käppbacken.

Till mellanmål täljer några av de äldsta grillpinnar som vi grillar pinnbröd på och därefter är det äntligen dags för den efterlängtade yogan för de som vill.

Avslutningsvis besöker vi bondgårdsdjuren, ser en get rymma – och fångas in av en modig förälder!

Läs fler nyheter från förskolan

Vårspaning i Gunsta

Vårspaning i Gunsta

Idag har Kaninernas undervisning handlat om Carl von Linné i samband med att vi skulle spana efter vårtecken. Under fruktstunden...

Läs hela inlägget

18 april 2023

Odling på Sjumilaskogens förskola

Odling på Sjumilaskogens förskola

Nu när våren känns som den verkligen är här, vad passar bättre än att så?! De yngsta barnen på Sjumilaskogens...

Läs hela inlägget

14 april 2023

Gläntans skogsdag i Sjumilaskogen, hurra!

Gläntans skogsdag i Sjumilaskogen, hurra!

Idag har vi traskat till vår älskade Sjumilaskog ett stenkast från vår förskola i Gunsta. På vägen till och i...

Läs hela inlägget

14 april 2023